Wat is TOR

Als je anoniem wilt zijn op het internet is Tor een van de gemakkelijkste manieren om je internetverkeer te anonimiseren. Bovendien is het gratis. Tor wordt veel gebruikt door journalisten en politieke activisten die zich kritisch uiten over een dictatoriale overheid.

Ook klokkenluiders en klokkenluiderswebsites maken gebruik van Tor (denk aan Edward Snowden, of WikiLeaks). Maar ook hackers en criminelen gebruiken Tor om niet getraceerd te kunnen worden door opsporingsdiensten. Toch zijn de anonimiteitsgaranties verre van perfect, zoals je aan het einde van het artikel kunt lezen.

Als je mensen over TOR hoort praten dan word er vaak gezegd ,duistere zaakjes, criminele activiteiten, illegaal downloaden, er is vaak een negatief denkbeeld over TOR, en toch is niet alles negatief aan TOR.

Op een meer algemeen niveau: Tor is nuttig voor iedereen die wil dat zijn of haar internetactiviteiten uit de handen van adverteerders, internetproviders, websites en overheden blijven. Dat geldt dus ook voor mensen die met censuurbeperkingen in hun land te maken hebben, of andere mensen die niet willen dat hun surfgedrag gekoppeld kan worden aan hun identiteit.

Tor’s technologie is niet alleen bruikbaar voor het anonieme browsen. Het kan ook websites hosten via haar verborgen diensten die alleen toegankelijk zijn voor andere Tor-gebruikers.

Dus is Tor iets dat doorsnee internetgebruikers nodig hebben? Waarschijnlijk wel , met de nieuwe privacy wetgeving WIV kan vooral de overheid en haar diensten meekijken in je data en je gebruikers data opslaan voor maximaal drie jaar, als je drie jaar geleden illegaal bent wezen downloaden kunnen zij alsnog bij je data om sancties op te leggen , dat is een voorbeeld. Maar ik heb niets te verbergen!! Je hoeft niet perse iets te hoeven verbergen om gebruik te maken van TOR. TOR is populair geworden omdat het nuttig is gebleken in veel specifieke situaties zoals overheden, journalisten, hackers, facebook. Als je Tor uit wilt proberen, dan kan je online de uitleg zien hoe je tor installeert  Tor hier downloaden  

In veel gevallen waarin je anoniem wilt blijven, zal Tor zijn werk doen, gratis en gemakkelijk. Desalniettemin raden we in veel gevallen het gebruik van een VPN aan. Een combinatie van VPN en TOR zal heel wat voordelen bieden  (hoewel je meestal wel een paar euro per maand kwijt bent aan een VPN,  Tor is gratis ). Wat is een VPN lees je hier hoewel zowel TOR als een VPN wel je internet snelheid beïnvloed.

Alle sites zoals bijvoorbeeld facebook en twitter loggen je surfgedrag, door middel van cookies, deze gegevens worden verkocht aan bedrijven die daar handig op in spelen door juist die advertenties te laten zien die je recent hebt bezocht. Om je koop gedrag te bevorderen spelen ook browsers een belangrijke rol chrome, firefox enz daarom is het zeer aan te bevelen om via TOR en VPN online te gaan. Bankzaken, online aankopen en wachtwoorden zijn op die manier dubbel veilig.

Openbare wifi

Openbare wifi kom je overal tegen bijvoorbeeld, HOTSPOTS, Macdonald, Hotels, Schiphol, juist die openbare wifi punten zijn slecht beschermt of soms helemaal niet. Daarnaast is je telefoon of laptop zo ingericht dat hij naar netwerken blijft zoeken en dat jouw vervolgens aanbied. Hackers  loggen met sniffers (speciale apparatuur netwerk scan) naar mogelijk slachtoffers die onbeschermd op het openbare netwerk zitten. Een beetje hacker doet er 20 sec over om te zien wat je doet op internet en kan deze gegevens gebruiken om jouw telefoon of laptop om te leiden naar bijvoorbeeld nep pagina’s van bank of facebook, met als doel je wachtwoorden te kopieren. Schaf een vpn aan of maak verbinding met je laptop via je telefoon het bekende ‘tetheren‘.

Het belangrijkste is om je te realiseren dat niets 100% anoniem en veilig is maar alle beetjes helpen, of je nu met behulp van Tor, een VPN, of een proxyserver online bent.

 

Bron: vpngids.nl